Śniadanie Daje Moc

Podobnie jak w roku ubiegłym klasa O a oraz  uczniowie klas I-III  włączyli się do ogólnopolskiej akcji edukacyjnej „Śniadanie daje moc” organizowanej w ramach Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania.

Uczniowie najpierw założyli  odpowiednie stroje (fartuszki  i czepki ), umyli ręce, następnie przygotowywali, a potem wspólnie spożywali drugie śniadanie. Znalazło się też „coś” dla starszych kolegów lub rodzeństwa, którzy w tym dniu chętnie odwiedzali młodsze klasy i należy dodać, że nie wychodzili z nich głodni.

Na „stolikach śniadaniowych” znalazły się kolorowe kanapki,  szaszłyki  owocowe i niesamowicie zachęcające przekąski . Do zrobienia  kanapek  nasi koledzy z klasy II wykorzystali  również  przetwory przyniesione z domu.

W tym dniu  przeprowadzono także pogadanki na temat roli śniadania, jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia.  Uczniowie dowiedzieli się również, że zdrowe odżywianie to nie tylko zdrowa żywność. Ważne jest też, aby jeść pięć posiłków w ciągu dnia, o stałych porach i bez pośpiechu, systematycznie sięgać po nabiał, ryby i mięsa oraz ciemny chleb zamiast bułek, a także picie soków czy wody zamiast szkodliwych napojów gazowanych. Wspomniano też o niezbędnym ruchu oraz unikaniu słodyczy i chipsów, które są niezdrowe.

Akcja była dla uczniów wspaniałą zabawą, integracją podczas prac grupowych oraz zwiększyła  ich świadomość na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie człowieka.